Cavit Binbaşıoğlu

Cavit Binbaşıoğlu, 16.04.1925 (nüfus kaydına göre Ocak 1926) tarihinde Antalya ilinin Akseki ilçesinin Güzelsu köyünde doğmuştur. Babası, aynı köyden Binbaşı Mustafa Efendi torunlarından Hüseyin Onbaşı, annesi de Emrullah Efendi’nin kızı Hatice Hanım’dır.

İlkokul Yılları

Cavit Binbaşıoğlu ilköğrenimini kendi köyünde 1914’te açılan ve 1932-1933 eğitim öğretim yılı başında yeniden yapılan ilkokulda tamamlamıştır. Ancak bu okulun eğitim-öğretime açılması ders yılı başına yetişememiş, bundan dolayı öğrenciler bir ay süreyle “Eski Mektep” adı verilen yerde eğitim görmüştür.

İlkokulun 5. sınıfında “üzerimde en çok emeği olan öğretmenim” diye nitelendirdiği Sabit Ünal öğretmeni olmuştur. Bu değerli öğretmenin, derslerini planlı bir biçimde yürütmesi, dönemin mesleki dergilerini takip etmesi ve derslerinde eğitim bilimlerinin günümüzde açıkça ortaya koymuş olduğu pek çok öğretim yöntemini daha o dönemde kullanmış olması hem kendisi hem de arkadaşları için büyük bir şans olmuştur.

Cavit Binbaşıoğlu’nun yazarlık-yayım yaşamı, ilkokulu bitirdiği 1938 yılına kadar gitmektedir. 1938 yılında, Atatürk sağ iken, ilkokul beşinci sınıfta bulunan Cavit Binbaşıoğlu, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği bir kompozisyon yarışmasına arkadaşı Ahmet Büküş ile birlikte  “Cumhuriyet ve Atatürk” başlıklı bu yazı ile katılmış, bu yazı çok beğenilmiş ve 1938 yılı içerisinde Antalya Halkevi yayınları arasında çıkan “Antalya Çocuklarından Atatürk’e” adlı bir kitapçıkta yayımlanmıştır.

İlkokuldan Sonraki Yıllar ve Ortaöğretim Yılları

Cavit Binbaşıoğlu, ilkokulu bitirdikten sonra ortaokula gitmek istemiş; ancak babası masrafları karşılayabilecek imkâna sahip olmadığı için bu mümkün olmamıştır. Köylerinde bir ortaokul da bulunmadığı için ilkokuldan sonra babasıyla bağa, bahçeye gidip tarım işleriyle uğraşmaya başlamıştır.

Bu sırada köylerinde yer alan pansiyonlu okulda akşam saatlerinde mütalaalar (etüd) yapılmaktaydı. İlkokul öğretmeni Sabit Ünal, Cavit Binbaşıoğlu’na “eğer isterse bu etüdlere katılabileceğini” söylemiş, o da köydeki arkadaşlarıyla birlikte bu etüdlere katılmaya başlamıştır. Bu sırada öğretmeni Sabit Ünal’ın tavsiyesiyle eski yazıyı öğrenmiş, eski yazı bilgisi sonraki yıllarda kendisine çok yardımcı olmuştur.

1940 yılında, yine öğretmeni Sabit Ünal’ın tavsiyesi üzerine, Akseki ve Alanya’dan 10-15 öğrenci ile birlikte Aksu Köy Enstitüsüne kaydolmuştur. O, Aksu’da tüm öğrenciler gibi köy enstitülerinin üretimi/üreticiliği esas alan havasından etkilenmiştir. Anılarında, artan öğrenci sayısı nedeniyle yetersiz kalan okul binasının arka tarafına, iki yatakhane ve bir yemekhane binasını inşaat ve marangozluk öğretmenleri ve bir kaç inşaat ustası ile yaptıklarını anlatır.

Aksu Köy Enstitüsünde öğrencilerin kültür derslerinden ve tarım-iş çalışmalarından kalan zamanlarda okuma etkinliklerine katılmalarına önem verilmekteydi. Okulun baraka binalarından birisi okuma salonu olarak kullanılıyor, öğrenciler, okula gelen gazete ve dergileri okuyorlar, ilerleyen zamanlarda bu dergilerden bazılarına abone de oluyorlardı. O dönemde Cavit Binbaşıoğlu’nun en çok ilgisini çeken yayınlardan birisi de Yeni Adam dergisi ve yayımcısı İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu idi. Cavit Binbaşıoğlu’nun eğitim alanına olan ilgisinin oluşmasında bu ilk yaşantıların büyük katkısı olmuştur.

Yüksek Öğretim Yılları

O yıllarda, Yüksek Köy Enstitüsü öğrencileri yaz aylarında Aksu Köy Enstitüsünde staj yapıyorlardı. Stajyer öğrenciler, Aksu’daki derslere giriyor, öğretmenlik mesleğine hazırlanıyorlardı. Bu durum, Aksu’daki öğrencilerin oldukça hoşuna gidiyor, o dönemde köy enstitüsünde okuyan bir öğrencinin girebileceği tek yüksek okul olan Yüksek Köy Enstitüsüne girme isteklerini arttırıyordu. Cavit Binbaşıoğlu da o öğrencilerden biriydi.

Enstitüde, son sınıf öğrencilerinin mezuniyetlerine yaklaşık bir ay kala, öğretmenler kurulunda bir seçme yapıldı ve yüksek kısma gitmeye aday öğrenciler belirlendi. Cavit Binbaşıoğlu’nun da aralarında bulunduğu bu gruba bakanlıktan gönderilen birde yazılı sınav uygulandı. Bu sınavın sonucu açıklanmadan, Cavit Binbaşıoğlu, mezun olduğunun ertesi günü (30 Ekim 1944) kendi köyüne başöğretmen olarak atandı. Burada yaklaşık 15 gün çalıştıktan sonra, giriş sınavını kazandığı Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’ne kaydoldu.

Köy Enstitüsünün orta kısmında olduğu gibi, Hasanoğlan’da da “Uygulama Okulu” vardı. Burada, uygulama çalışmalarının yanı sıra çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere de yer verilmekteydi. “Yüksek Kısım Binası” adı verilen binada, kitap tanıtımları, toplantılar, konferanslar ve açık oturumlar düzenlenmekte, bu etkinlikler bizzat öğrenciler tarafından planlanmaktaydı. Öğrenci örgütü seçimleri de bu binada yapılıyordu. Bunlardan birinde, Cavit Binbaşıoğlu “Adler Psikolojisi” üzerine bir konferans vermiş, onun bu çalışması 1948 yılında İlk Öğretim dergisinde yayımlanmıştır.

Yine Cavit Binbaşıoğlu’nun eğitimle ilgili ilk araştırması sayılabilecek olan “Birkaç Anadolu Köyünde Ailenin Şekil ve Yapısı Üzerinde Bir Araştırma” başlıklı yazısı da önce 1947 yılında, ardından 1950 yılında İş Mecmuası’nda yayımlanmıştır.

Cavit Binbaşıoğlu, 1947 yılının Haziran ayında Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsünden mezun olmuştur.

Gezici Başöğretmenlik Yılları

Cavit Binbaşıoğlu Yüksek Köy Enstitüsüne öğrenci olarak girdiği dönemde, köy enstitüsü mezunları, köy enstitüsü öğretmenliği, ilköğretim müfettişliği, bölge okulu yöneticiliği gibi görevlerde bulunma hakkına sahiplerdi. Ancak 1946 yılında yapılan genel seçimler sonrasındaki hükümet değişikliği ile Hasan Ali Yücel’in görevden ayrılması ve Reşat Şemsettin Sirer’in Milli Eğitim Bakanı olarak göreve başlaması ile Köy Enstitüsü Yönetmeliği de değişikliğe uğradı. Yeni yönetmelik gereği, yüksek köy enstitüsü mezunları gezici başöğretmenlik kadrolarına atandılar. 1946’da yüksek kısmın üçüncü sınıfında bulunan Cavit Binbaşıoğlu ve sınıf arkadaşları da bu değişiklikten etkilenmişler ve mezun olduklarında gezici başöğretmen olarak çeşitli illere atanmışlardır.

Cavit Binbaşıoğlu 1947 yılının Temmuz ayında Ankara’nın Çubuk ilçesinin 2. bölge gezici başöğretmenliğine atanmıştır. O, buradaki gezici başöğretmenliği sırasında,  bölge merkezindeki çalışmalarını anlattığı “Uygulamalı Öğretim ve Eğitim Şekilleri” adlı kitabını yazdı. Bu kitap 1950 yılında yayımlandı. Cavit Binbaşıoğlu, gezici başöğretmen olarak iki tür görev yapıyordu. Bunlardan biri, o bölgenin her bir okulunun başöğretmeni olarak, okullardaki öğretmen ya da eğitmenlerin okul içi ve okul dışındaki görevlerini tam yapıp yapmadıklarını, okulu ve bahçesini köylüye örnek olacak şekilde düzenleyip düzenlemediklerini, o dönemde köy enstitüsü mezunlarına devlet tarafından verilen at, araba, pulluk gibi tarım araçlarını yerinde kullanıp kullanmadıklarını denetlemek, diğeri ise her bir okuldaki eğitmen ve öğretmenlerin görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olmak, onlara rehberlik etmekti.

Cavit Binbaşıoğlu, gezici başöğretmenliği boyunca bölge okullarının örnek bir biçime kavuşturulması için uğraş vermiştir. Bunlar, hem okulun fiziki koşullarını iyileştirmeye, hem de okulda demokratik eğitim ilkelerinin uygulanmasına yönelik çalışmalardı. O sırada Avrupa’da “Okul Reformları” olarak bilinen hareketi köy okullarında uyguladı, yani, okulda eğitim ve öğretimi “iş eğitimi ilkelerine” göre gerçekleştirme yönünde denemeler yaptı. Bu dönemde karşılaştığı köy okulu sorunlarına ilişkin düşüncelerini Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı İlk Öğretim gazetesinde yazdı. Bu makaleler, 1959 yılında yazdığı “Yeni Köy Okulu” adlı kitabının da temelini oluşturmuştur.
Demokratik eğitim ilkeleri ile ilgili görüşlerinde Pestalozzi, Dewey ve Kerschensteiner gibi eğitimcilerden izler taşıyan Cavit Binbaşıoğlu, öğretmenliği boyunca da öğrencilerini bu ilkelerle eğitmeye çalışmıştır.

Cavit Binbaşıoğlu, Çubuk’ta bir yıl gezici başöğretmenlik yaptıktan sonra 1948 yılının Kasım ayında askerlik hizmetini yapmak üzere Ankara Yedek Subay Okulu’na gitmiştir.

Askerlik dönüşünde, 1949 yılında, bu kez Haymana bölgesi gezici başöğretmenliğine atanmıştır. Haymana’da gezici başöğretmenliği boyunca okullarda yönetsel işlemlerin nasıl yürütüleceğine dair edindiği bilgi ve deneyimlerini önce “İlk Öğretim” dergisinde yayımlamış, daha sonra 1954 yılında “İlkokul Öğretmen ve İdarecilerine Uygulamalı Rehber” adlı bir kitap haline getirmiştir.
Cavit Binbaşıoğlu, Haymana ilçesi gezici başöğretmenliği sırasında eğitim sorunlarına yönelik çeşitli girişimlerde bulunmuştur. Örneğin, İtalyan asıllı Amerikalı eğitimci Angelo Patri’nin Türkçeye de çevrilen “Yarınki Mektebe Doğru” adlı eserinden etkilenerek sorunlu çocukların eğitimi ile ilgilenmiş, ancak, bu sorunların çözümüne yönelik girişimlerinden yeterli sonuç alamamıştır. Bunun üzerine, bu alandaki yetkinliğini arttırmasının gerektiğine inanmış, kendisinde Gazi Eğitim Enstitüsünde okuma düşüncesi filizlenmeye başlamıştır.

1951 yılında ABD’den Prof. Dr. Kate V. Wofford köy okulları konusunda Türkiye’de incelemeler yapmış ve incelemeleri sonucunda öğretmenlere seminerler vermişti. Wofford’un 1952 yılında Ankara’da verdiği seminere Cavit Binbaşıoğlu da katılmıştır. Burada tartışılan konular Binbaşıoğlu’nun eğitimle ilgili görüşlerine temel oluşturmuştur. Bunlarda birisi de “proje yöntemi” dir.

Cavit Binbaşıoğlu’nun eğitimle ilgili görüşleri içerisinde “proje yöntemi” önemli yer tutar. Nitekim kendisi ile 2010 yılında gerçekleştirilen bir görüşmede o, bu konudaki görüşlerini şu şekilde ifade etmiştir.

“Ben proje yöntemini savunuyorum. Bu, öğretimin projelerle yürütülmesi demektir. Bu yolla öğrenciler, düşünmeye, gerektiğinde etkinlik sağlayıcı yeni projeler yapmaya yönlendirilmiş olur. Çocuğun, öğretim yoluyla, yaratıcı nitelikte bir etkinlikte bulunmasının yolu budur. Biz, öğretmenler olarak, öğrencilerimizin bu alışkanlıkları kazanmalarını sağlamalıyız. Bu alışkanlığı kazanan öğrenciler, okul döneminde başarılı bir öğretim görmenin dışında, yaşamda karşılaştıkları sorunları çözmeye hazır bireyler olarak hayatlarını devam ettireceklerdir.”

2008 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinde düzenlenen “Bir Pedagog Olarak Cavit Binbaşıoğlu” adlı sempozyumda sunduğu “Etkinlik Pedagojisi: Yaşamsal Düşünsel ve Üretici Eğitim” adlı bildirisinde bu konudaki düşüncelerini şöyle dile getirmiştir:

“Eğitimde ‘proje’, daha önce mevcut olmayan, bir gereksinim dolayısıyla yapılması, gerçekleştirilmesi tasarlanmış, düşünülmüş bir çalışma türüdür. Bir tablo hazırlamak, bir kitapçık hazırlamak, bir masa yapmak, bir araç geliştirmek, bir bildiri ya da rapor hazırlamak vb. etkinliklerin hepsi birer projedir. Proje bir ‘bütün’, bir ‘ünite’dir. Genellikle iş bölümü vardır. Konunun özelliğine ve koşullara göre, istenilen büyüklükte düzenlenebilir. Bunun sonucunda bir değerlendirme yapılır ve sonuçta ortaya olumlu bir eser çıkar. Her proje, başka bir projenin oluşmasına katkıda bulunur ve her öğrenci, projede kendini mutlu edecek, ilgi ve isteklerine göre bir iş bulur.”

Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü Öğrenciliği

Cavit Binbaşıoğlu, Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümüne 1953-1954 öğretim yılında girmiş, 1954-1955 öğretim yılı sonunda bu bölümden mezun olmuştur.

Binbaşıoğlu’nun Pedagoji Bölümünde okuduğu dersler ve öğretmenleri şu şekildedir: Ruhbilim ( öğretmeni Dr. Ziya Dalat), Çocukluk ve Gençlik Psikolojisi (öğretmeni Feriha Baymur), Eğitim Ruhbilimi (öğretmeni Dr.Halil Fikret Kanat), Pedagoji Tarihi (öğretmeni Dr. Halil Fikret Kanat), Genel Öğretim Metodu (öğretmeni Hasip Ahmet Aytuna), Özel Öğretim Metotları (öğretmeni A.Fuat Baymur), Milli Eğitim Örgütü ve Tarihi (öğretmeni Nevzat Ayasbeyoğlu), Felsefe ( öğretmeni Nevzat Ayasbeyoğlu), Toplumbilim (öğretmeni Nusret Köymen), Kusurlu ve Sakat Çocukların Eğitimi ve Ruh Sağlığı (öğretmeni Mitat Enç), İngilizce (öğretmeni Naciye Öncül), Türkçe (öğretmeni Mehmet Tuğrul), Tarih (öğretmeni Faik Reşit Unat), İlkokul Programının Esasları (öğretmeni Muvaffak Uyanık), Grupla Çalışma Tekniği (öğretmeni Tuhan Oğuzkan), Yetişkinler Psikolojisi (öğretmeni Turhan Oğuzkan), Araştırma Tekniği (öğretmeni H.Hüsnü Cırıtlı), Teftiş Tekniği (öğretmenler Vadide Baha Pars ve Şevket Türkyılmaz), Konuşma Arızaları (öğretmeni Mitat Enç), Deneysel Psikoloji (öğretmeni Dr. Ziya Dalat), Halk Eğitimi (öğretmeni Turhan Oğuzkan), Rehberlik (öğretmeni Hasan Tan), Ders Araçları (öğretmeni Faruk Caner).

Beşikdüzü (Trabzon) Kız İlköğretmen Okulu ve Bolu Erkek İlköğretmen Okulu Öğretmenlikleri

Cavit Binbaşıoğlu, Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünden mezun olduktan sonra, depo tayini ile iki ay Ankara’da İlköğretim Müfettişliği yapmış, daha sonra yine ilköğretim müfettişliği kadrosuyla Trabzon’a atanmış; ancak kadro yokluğu nedeniyle  Beşikdüzü Kız Öğretmen Okulu’na meslek dersleri öğretmeni olarak görevlendirilmiştir. Burada, grup öğretmenliği yapmış, ders dışı etkinliklerin öğrencilerin bir bütün olarak gelişmelerine etkileri, demokratik eğitim ve okul-çevre etkileşimleri üzerine uygulamalar yapmış, tecrübe edinmiştir.

Beşikdüzü Kız İlköğretmen Okulu’nda Cavit Binbaşıoğlu’nun dikkatini en çok çeken unsurlardan biri, dersliklerde sıra yerine masaların bulunması olmuştur. 1899’da John Dewey’nin “Okul ve Toplum” adlı eserinde yeni eğitim anlayışının çalışma yeri olarak önerdiği “masa”nın dersliğe girmiş olmasını eğitim bilimi açısından çok değerli bulmuştur. Çünkü burada öğrenciler, çalışmaya, tartışmaya, yaratıcı etkinlikte bulunmaya her an hazırdırlar. Cavit Binbaşıoğlu’na göre bir dersliğin düzeni, sıra/masalarının yerleşim şekli orada yapılan eğitimin kalitesinin bir göstergesidir.

Cavit Binbaşıoğlu, burada çalışırken Eğitim Psikolojisi dersini vermiş, seminer saatlerinde öğrencilerle birlikte iki araştırma yürütmüştür. Bunlardan biri “Ergenlik Çağı Davranışları” diğeri ise “Geleneksel Kültüre Göre Türkiye’de Çocuk Eğitimi Üzerinde Bir Araştırma”dır. Bu araştırmalar, daha sonra yayımlanmıştır.

Cavit Binbaşıoğlu, Beşikdüzü Kız İlköğretmen Okulu’nda iki yıl çalıştıktan sonra 1957 yılında, orta dereceli okullarda en az iki yıl çalışanlar arasında açılan “Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü Milli Eğitim Örgütü ve Tarihi Dersi Asistanlığı” sınavını kazanmış; ancak özlük haklarının uyuşmaması nedeniyle ataması yapılamamıştır. Daha sonra 1961 yılında 5442 sayılı yasadan faydalanarak Bursa Kız Öğretmen Okulu kadrosu ile Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünde asistan olmuştur.

Cavit Binbaşıoğlu 1958 yılının Eylül ayında Beşikdüzü Kız İlköğretmen Okulundan Bolu Erkek İlköğretmen Okulu meslek dersleri öğretmenliğine naklen atanmıştır. Bu okulda eğitim şefliği görevini de yürütmüştür.

 Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü Asistanlığı ve Bursa Eğitim Enstitüsü Öğretmenliği

1955 yılında yayınlanan Eğitim Enstitüsü Yönetmeliğine göre, Eğitim Enstitütüsünde bir asistanın iki ders alanında yetiştirilmesi gerekmekteydi. Bu, yüksek öğretimde uzmanlığa dayalı ders vermenin bir gereği olarak düzenlenmişti.

Cavit Binbaşıoğlu da 1961 yılı Eylül ayında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü asistanlığına başladıktan sonra toplanan ilk bölüm öğretmenler kurulu toplantısında kendisinin “Milli Eğitim Örgütü ve Tarihi” dersi ile “Özel Öğretim Yöntemleri” dersi alanlarında yetiştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu karar gereğince, Özel Öğretim Yöntemleri” dersinde A. Fuat Baymur ve Şevket Türkyılmaz’ın ve “Milli Eğitim Örgütü ve Tarihi” dersinde ise Naşit Sarıca’nın asistanlığını yapmıştır.
Asistanlığı sırasında yaptığı “Ankara’da İlkokul Çocuklarının Fen ve Tabiat Bilgisi Ünite ve Konularına Karşı Geliştirmiş Bulundukları İlgiler” konusundaki araştırma aynı adla 1966 yılında yayımlanmıştır. Ayrıca, 1968 tarihli İlkokul Programının Fen ve Tabiat Bilgisi ünite ve konularının belirlenmesinde de Cavit Binbaşıoğlu’nun bu çalışmasından yararlanılmıştır.

1963-1964 öğretim yılı sonunda üç yıllık asistanlık süresini tamamlamış, Gazi Eğitim Enstitüsünde iki ay kadar çalıştıktan sonra sürpriz bir şekilde Bursa Eğitim Enstitüsü’ne atanmıştır. Böylelikle üç yıllık asistanlığı süresince üzerinde uzmanlaştığı ve sadece Pedagoji bölümlerinde okutulan “Milli Eğitim Örgütü ve Tarihi” ile “ Özel Öğretim Yöntemleri”  derslerini okutmaktan bir süreliğine mahrum kalmıştır.
Bunun üzerine, bu atamanın iptal edilmesi için hukuk mücadelesi içinde olmuş ve neticede Bursa Eğitim Enstitüsünde çalıştırılması, kanunun maksadına ve kamu yararına uygun görülmeyerek ataması iptal edilmiştir.

Cavit Binbaşıoğlu, Bursa Eğitim Enstitüsü Meslek Dersleri Öğretmenliği yaptığı dönemde (1965-1967) Ankara’da Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’ne de devam ederek bu Enstitü’yü bitirmiştir. Daha sonra 1968-1969 öğretim yılında da bilgi, görgü ve deneyimlerini artırmak üzere İngiltere’ye gönderilmiştir. Dönüşte Milli Eğitim Bakanlığı’na “İngiltere’de Öğretmen Yetiştirme Yöntemleri” adlı bir rapor sunmuştur. Bu rapor, 1970-1971 yılında Hıfzırrahman Raşit Öymen’in çıkardığı Eğitim Hareketleri adlı öğretmen meslek dergisinde yayımlanmıştır.

 Gazi Eğitim Enstitüsü Öğretmenliği ve Emeklilik Yılları

Cavit Binbaşıoğlu, 1968 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Meslek Dersleri Öğretmenliğine atanmış, Pedagoji Bölümünde “Milli Eğitim Örgütü Tarihi”, “Özel Öğretim Yöntemleri” dersleri ile o dönemde Eğitim Bölümü programına yeni giren “Eğitim Yöneticiliği” dersini okutmaya başlamıştır. Bunlardan başka, “Eğitim Tarihi (Eğitim Bilimleri Tarihi)”, “Ders Dışı Etkinlikler”, “Eğitim Psikolojisi”, “Rehberlik” ve “Araştırma Teknikleri” derslerini de okutmuştur.

1982 yılında “Gazi Yüksek Öğretmen Okulu”, “Gazi Eğitim Fakültesi”ne dönüştürülmüş, okulun mevcut öğretmenleri ise “öğretim görevlisi” olarak çalışmalarına devam etmişlerdir. Cavit Binbaşıoğlu bu dönemde iki yıl öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 1984 yılının Mayıs ayında, 35 yıl 4 ay eylemli hizmetten sonra kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır.

Cavit Binbaşıoğlu, 2009 yılı sonlarına kadar eğitimin değişik konularında 43 kitap, 345 makale yazmıştır. Kitaplarının 5 tanesi ve makalelerinin 61’i doğrudan doğruya Türk Eğitim Tarihi ile ilgilidir. Öğretmen meslek dergilerinde çıkmış yazılarının birçoğunu dört kitabında toplamıştır. Bunlar: “Türk Eğitim Düşüncesi Tarihi”, “Ailede ve Okulda Eğitim Sorunları”, “Okullarda Öğretim Sorunları” ve “Eğitim ve Öğretim Üzerine Yazılar”dır.

Cavit Binbaşıoğlu’nun üzerinde en çok çalıştığı konulardan birisi “Hayat Bilgisi Öğretimi”, diğeri de “İlkokuma ve Yazma Öğretimi”dir. Bu dersleri 30 yıldan daha uzun bir süre öğretmen okullarında, eğitim enstitülerinde ve Gazi Eğitim Fakültesi’nde okutmuştur.

Binbaşıoğlu, emeklilik döneminde gerek konuşmacı gerekse dinleyici olarak pek çok toplantı ve sempozyuma katılmıştır. Bu toplantılar genellikle Eğitim Bilimleri Fakültesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Türk Eğitim Derneği ve Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık Araştırma ve Geliştirme Vakfında düzenlenmiştir. Ayrıca, çeşitli televizyon programlarında konuşmacı olarak yer almıştır.

Emeklilik döneminde, özel kitaplığını İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğit-Der Müzesi, Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık Milli Eğitimi Geliştirme Vakfı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağışlamıştır.

Cavit Binbaşıoğlu’na eğitim çalışmalarını bilimsel temele dayandırması, çağdaş eğitim görüş ve düşüncelerini geniş kitlelere kazandırması, Türk toplumunun gereksinim duyduğu aydın ve bilgili bir gençliğin yetişmesi, ulusal eğitimimizin Atatürk devrimleri ve ilkeleri doğrultusunda gelişmesi ve yeni yetişenlere esin kaynağı oluşturması nedeniyle Ankara’da Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulu tarafından “TED 1999 Yılı Eğitim Hizmet Ödülü” verilmiştir.

“Türk eğitimine, Türk eğitim tarihi ve eğitim bilimine yaptığı katkılardan dolayı” 3 Mayıs 2008 tarihinde Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Ulusal Eğitim Derneği, Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası ve Artım Yayınları tarafından Gazi Üniversites’nin Mimar Kemalettin salonunda “Bir Pedagog Olarak Cavit Binbaşıoğlu” adlı bir sempozyum düzenlenmiştir.

Cavit Binbaşıoğlu, 31 Mayıs 2013 günü Ankara’da hayata gözlerini yummuştur.